Przepisy na dania wigilijne
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Re: Przepisy na dania wigilijne
Re: Przepisy na dania wigilijne
przekazany , wypróbowany , wysoko ocenionyrybka pisze: ↑16 gru 2018 17:36 Peoniu, proszę
Filet - 500 g
Marynata
sok z pomarańczy - 1/2 szt.
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
pieprz mielony - 1/3 łyżeczki
goździki - kilka szt.
miód - 2 łyżki
żurawina suszona cała
Filet z łososia w naczyniu żaroodpornym zalewam przygotowaną marynatą i odstawiam na pół godziny do lodówki.
Piekę ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Pozdrawiam
Re: Przepisy na dania wigilijne
Pozdrawiam z magicznie rozświetlonego Gdańska
- +alicja+
- Przyjaciel forum
- Posty: 6819
- Na forum od: 10 sty 2015 00:03
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Przepisy na dania wigilijne
choinka dla naszych Kucharzy forumowych
Re: Przepisy na dania wigilijne
Re: Przepisy na dania wigilijne
rybko jeszcze raz dziękuję , łosoś przepyszny goście wymietli go do ostatniego kawałeczka. Młodzi poprosili mnie o przygotowanie go na swoje przyjęcie Sylwestrowe Pozdrawiam Cię i życzę rodzinnych Świąt.
Re: Przepisy na dania wigilijne
dzięki Rybka
Re: Przepisy na dania wigilijne
Pozdrowienia
- smuga
- Super Kuracjusz
- Posty: 991
- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Przepisy na dania wigilijne
Re: Przepisy na dania wigilijne
Smużko , jednym z charakterystycznych dań w moim regionie jest kutia , jest to pęczak lub pszenica gotowana , do tego dodaje się bakalie, miód i oczywiście mak to takie danie na słodko. Niektórzy robią to danie z makaronem.
Legenda mówi, że trzeba na noc zostawić kilka ziarenek pszenicy i wówczas przyśni się przyszły mąż , czy to prawda nie sprawdzałam .
Jeszcze jedną taką potrawą jest kisiel z owsa , tylko nie słyszałam żeby teraz ktoś to robił , najczęściej robimy kisielek z żurawiny.
Poza tym : kapusta z grzybami, barszcz grzybowy i czerwony, pierogi, uszka, ryby wszelkiej maści , no i jest jeszcze taka potrawa z suszonych prawdziwków smażonych w cieście naleśnikowym .
Dania bardzo tradycyjne, obecnie coraz częściej wzbogacane różnymi propozycjami i smakami z całej Polski i nie tylko.
Wesołych Świąt z całą gamą smaków i zapachów