Danusiu57
, listówki jeszcze nie robiłem, a kawową i kokosową robię trochę inaczej niż Ty.
Nalewka kawowa
Składniki:
- 4 puszki (0.35 l) mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 1/2 l spirytusu,
- 4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 4 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
1. Mleko wlać do garnka.
2. Wsypać cukier podłączyć na mały ogień.
3. Po 15 minutach dodać kawę i kakao.
4. Zagotować.
5. Po ostudzeniu wlać spirytus. Trudno się od tego oderwać...
Jak podawać?
Najlepiej w miłym towarzystwie w zaciszu domowego ogniska przy kominku...
Czas przygotowania:
Dość często mieszać zwłaszcza pod koniec gotowania.
NALEWKA-LIKIER KOKOSOWY
Składniki
0,5 l wódki,
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
1 puszka mleczka kokosowego,
1 cukier wanilinowy
20 dag wiórek kokosowych.
Sposób przygotowania
NALEWKA-LIKIER KOKOSOWY
Wiórka kokosowe wsypujemy najlepiej do jakiegoś słoja i zalewamy wódką. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 4 dni. Po tym czasie odcedzamy i wyciskamy wiórki. Mleko słodzone, niesłodzone i mleczko kokosowe miksujemy przelewamy do garnka i delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy. Teraz musimy przecedzić przez gęste sitko lub gazę. I sam płyn kokosowy wlewamy do butelki.
Czasem można trafić tak, że nalewając kokosową do połowy kieliszka, a następnie kawową po ściance kieliszka one się rozdzielają w pionie i po jednej stronie jest biała, a po drugiej brązowa jak Szeridan, ale to trudno tak trafić, chodzi o ciężar właściwy.