Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Martinka pisze: ↑27 lis 2018 13:19
Witam
Potrzebuję przepisu na nalewkę z soku z malin, który był tłoczony na zimno.
nam soku 9 litrów i chciałabym wiedzieć jakie mogą być proporcje cukru, i spirytusu
Martinko jeśli już masz ściągnięty sok z owoców to nigdy to nie będzie nalewka a jedynie alkohol z sokiem . Nalewka jak sama nazwa wskazuje jest płynem powstałym z zalania świerzych , mrożonych lub suszonych owoców
alkoholem i to raczej nie mocniejszym jak 65-70 % .Pamiętaj jedynie by tego soku nie zalewać 94 % spirytusem bo go sparzysz . Poprostu będziesz mieć wódeczkę malinową
Oj . ..jeśli chodzi o sponiewieranie to do spirtu dolej soczku tak w proporcji 1/2litra soczku na litr spirytusu cukru może 25dkg ...malina jest mdło słodkawa . Nie jestem przekonana do takiego alkoholu ...hm.