A może śledziki ?
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Princi
- Przyjaciel forum
- Posty: 27715
- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
A może śledziki ?
No to zaczynamy wariacje na temat śledzika
Śledzie pod pierzynką
płaty śledziowe (na moją miskę 4-5 ,zależy od wielkości)
2 cebule
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
2 łyżki gęstej śmietany ( i znów kryptoreklama bo używam 18% z Piątnicy)
4 łyżki majonezu
1łyżka posiekanej natki pietruszki ( może być mrożona bo ja takiej używam)
3-4 jajka ugotowane na twardo ( ja zawsze gotuję 4)
Śledzie wymoczyć.osuszyć,podzielić na dzwonka i ułożyć w salaterce (misce). Cebulę drobno posiekać w kostkę (można sparzyć ) i wymieszać z musztardą i majonezem. Wyłożyć na śledzie. Śmietanę wymieszać z majonezem i natką.Wyłożyć na cebulkę.Posiekać jajka i posypać po wierzchu. Smacznego
Re: A może śledziki ?
Robota
Śledzie wymoczyć pokroić według uznania ,cebula w piórka
Zalewa : Oliwa Północy czyli olej rzepakowy pół szklanki +woda +cytryna+pieprz+sól,trochę cukru według uznania.Ja próbuję zalewa musi być kwaśno-ostro-słona
Wszystko zalać i odstawić na dzień ...może dwa
Prosty mój własny sposób
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24975
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: A może śledziki ?
Zawsze mi się wydaje, ze w większej ilości wody śledzie są „sflaczałe”
Przygotowuje sos, w zależności od ilości śledzi zwiększam składniki:
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany gęstej
1łyżka sosu chili lub bardzo ostrego keczupu(nieraz daję więcej)
2 ząbki czosnku- roztarte
4 kawałki suszonych pomidorów z oleju, drobno pokrojone
Wszystko ze sobą mieszam, dodając na koniec niedużo oleju z suszonych pomidorów. Jak kto lubi.
Wymoczone i pokrojone według uznania śledzie wkładam do odpowiedniego pojemnika, zawsze skrapiam sokiem z cytryny i zalewam zrobionym sosem.
Kroję drobniutko sporo koperku i układam na wierzchu , dokładając dla ozdoby drobno pokrojonej, czerwonej papryki.
Re: A może śledziki ?
Płaty podmoczyć lekko .Pokroic jak kto lubi np w dzwoneczki wstawic do lodówki na noc by stężały.
W misce najlepiej szklanej przeżroczystej układać warstwami: śledziki ,koperek ,plastry cytryny ,pomidora i jabłka( pachnace np antonówka)skrapiać oliwą.
I tak do samej góry saleterki.
Polewam obficie warstwy dobrym olejem.
Ozdabiam ostatnią warstwę np owocami :kiwi pomarańczą itd .
Gotowe super smakują
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: A może śledziki ?
jutro robię śledzie
Re: A może śledziki ?
Zapomniałam o plastrach cebulki białej i czerwonej na przemiankruszynka pisze:Moje śledziki :
Płaty podmoczyć lekko .Pokroic jak kto lubi np w dzwoneczki wstawic do lodówki na noc by stężały.
W misce najlepiej szklanej przeżroczystej układać warstwami: śledziki ,koperek ,plastry cytryny ,pomidora i jabłka( pachnące np antonówka)skrapiać oliwą.
I tak do samej góry saleterki.
Polewam obficie warstwy dobrym olejem.
Ozdabiam ostatnią warstwę np owocami :kiwi pomarańczą itd .
Gotowe super smakują
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24975
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: A może śledziki ?
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24975
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: A może śledziki ?
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9