Ciasta-sprawdzone przepisy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Ciasto
3 szklanki mąki,
2 jajka,szczypta soli,
1 margaryna Kasia,
1/4 kostki drożdży.
1/5 szklanki cukru,
Kruszonka
1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki cukru,
1 czubata łyżki margaryny Kasia.
Mak-ja ide na skróty i używam z puszki
Wykonanie ciasta
Drożdże rozkruszyć do miski,posypać je cukrem i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać do miski,dodać pokrojoną margarynę,szczypte soli i jajka,wlać zaczyn i wyrabić ciasto.Wyrobione ciasto zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika na ok 15 minut.
Wykonanie kruszonki
Mąkę zmieszać z cukrem,dodać margarynę i rozetrzeć w palcach az zrobi się kruszonka.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na papier do pieczenia(ja robię w tortownicy).Na ciasto wyłożyć mak i na wierzch posypać kruszonką.
Piec ok 30 minut w 180 stopniach.Smacznego
Zdjęcie wstawię jak będę to ciasto piekła na Święta
- smuga
- Super Kuracjusz
- Posty: 991
- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
-
- Kuracjusz
- Posty: 14
- Na forum od: 25 kwie 2017 07:50
- Oddział NFZ: Małopolski
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
- smuga
- Super Kuracjusz
- Posty: 991
- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
- smuga
- Super Kuracjusz
- Posty: 991
- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
- BozenaMat
- Super Kuracjusz
- Posty: 6172
- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Ciasto:
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag masła lub margaryny
2 całe jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto włożyć na godzinę do lodówki, wyjąć, podzielić na 2 części. Blaszkę (tę dużą) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przenieś na blaszkę. Jeden placek upiec, na drugim rozsmarować masę orzechową i też upiec. (Ja piekę w temperaturze 180 stopni aż do zrumienienia - około 40 minut). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić, dopiero chłodne wyjąć z blaszki. Papier wtedy lepiej odchodzi.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich (jak ktoś lubi można dołożyć i rodzynki, żurawinę itp)
10 dag cukru
12 dag masła
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć w rondelku, przełożyć na ciasto, rozsmarować i upiec w piekarniku.
Masa kawowa:
0,5 litra mleka
budyń śmietankowy
15 dag masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ugotować budyń. Ja dodaję łyżkę mąki pszennej, by był bardziej gęsty. Przestudzić. Zmiksować masło, dodawać po trochu budyniu, na końcu kawę.
Składamy:
Placek kruchy posmarować powidłem (najlepiej kwaśnym - śliwkowym lub z czarnej porzeczki), później masa kawowa i placek z orzechami (orzechami do góry). Ja jeszcze na wierzchu robię esy floresy z czekolady gorzkiej. Jak rozpusta, to rozpusta
No to chyba tyle....... mam nadzieję, że się nie machnęłam w czymś. Przepisywałam z kartki, a ten placek robię co jakiś czas i zawsze się udaje. W sumie tu nie ma co zepsuć
Smacznego
- BozenaMat
- Super Kuracjusz
- Posty: 6172
- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Ciasto:
50 dag mąki
15 dag cukru
1 jajko
7 dag margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy, podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Później rozwałkować i każdy placek piec w temperaturze 180 stopni (do zezłocenia - tak z pół godzinki).
Masa:
30 dag mielonych orzechów włoskich
1/2 litra śmietanki 30 %
1 masło
2 żółtka
niepełna szklanka cukru pudru
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po trochu zmielonych orzechów i śmietanki - do wyczerpania składników.
Przekładamy placki. Na wierzch trochę masy i posypać zmielonymi orzechami.
- BozenaMat
- Super Kuracjusz
- Posty: 6172
- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Ciasto:
0.5 kg mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
40 g drożdży
3 żółtka
1 całe jajko
100 g masła
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek cukru
Zrobić zaczyn (drożdże, cukier, troszkę ciepłego mleka i troszkę mąki). Poczekać aż "ruszy". Do tego wsypać mąkę, sól, roztopione masło, wbić jajko i żółtka, wlać ciepłe mleko. Wyrabiać (ja wyrabiam w misce robotem z hakami). Tak z 15 minut się kręci, a ja mam luzik.
Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Jak wyrośnie podzielić na 2 części i rozwałkować na stolnicy. Posmarować roztopionym masłem (tak z 1/5 kostki, posypać kakaem i cukrem pudrem (ja na te 2 placki daję 2 łyżki cukru pudru i 5 łyżek kakao).
Zawinąć w rulon, włożyć do długiej, wąskiej blaszki, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mała ilością mleka. Wstawić do piekarnika, piec 10 minut w 150 stopniach (by ładnie podrosło), później 30 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia jednak jest różny (zależy od piekarnika).
No to tyle....... mnie się zawsze udaje.......
- BozenaMat
- Super Kuracjusz
- Posty: 6172
- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
- Koralik_bis
- Super Kuracjusz
- Posty: 270
- Na forum od: 21 sie 2018 13:01
- Oddział NFZ: Mazowiecki
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Sernik na biszkoptach
1 paczka biszkoptów
1 kg sera z wiaderka
1/2 szkl. oleju
1 mleko skondensowane
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy
4 jajka
1 puszka masy krówkowej
1 śmietana 18% duża
Wykonanie:
Ser, olej, mleko skondensowane, mąka ziemniaczana, żółtka delikatnie połączyć łyżką. Ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową tylko do połączenia składników. Masę wylać na wyłożone biszkopty. Masę krówkową wpuszczać po łyżeczce w ciasto na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 160 stopni, następnie wyjąć i wylać na wierzch śmietanę i równo rozprowadzić i piec 15 min w temp. 120 stopni. To jest porcja na tortownicę o średnicy 28 cm lub blaszkę 24 x 28 cm.
Życzę smacznego
- Załączniki
-
-