Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Za tydzień , biorę się za kiszenie. Od koleżanki wiem ( a ona od swojej babci ) , że kapustę powinno się kisić w połowie listopada. Ile w tym prawdy , a ile przesądów ... nie wiem . Ja w każdym razie , trzymam się tego terminu. W zeszłym roku , wyszła mi tak pyszna , że do wiosny nie dostała.
Daję łyżkę stołową na kilogram kapusty. Układam warstwę kapusty , sypię 1 łyżkę soli , następna warstwa ,kolejna łyżka ... itd. Ja robię w wiaderkach 10kg. Beczka za duża , nie miałabym gdzie postawić. Jak wiadro jest pełne , mocno ugniatam , nakrywam dużym płaskim talerzem i przyciskam dużym , wyparzonym kamieniem . Kapusta szybko puszcza sok , więc całość zamykam wiekiem od wiadra. Stoi w cieple. Po 2 dniach zaczynam przebijanie . Po około 10 dniach , wystawiam w zimne miejsce do garażu.
Kapucha od wczoraj "pracuje". Pojutrze będę przebijać . Mam nadzieję że w tym roku , wyjdzie tak samo pyszna , jak w zeszłym. Kupiona u tego samego sprzedawcy , więc mam wielką nadzieję. TWARDA GŁOWA ... nazwa kapusty