Przepisy na dania wigilijne
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Re: Przepisy na dania wigilijne
Przepis ( ) podaję tym którzy chcieliby spróbować.
Zmielić śliwki suszone . Najlepsze są lekko wilgotne. Posłodzić cukrem pudrem ( nie za dużo ), cukrem waniliowym i
dosypywać bułki tartej do momentu uzyskania twardej masy. Zrobić kulki .Żeby je ulepić trzeba moczyć ręce w wodzie.
Do dwóch wkładam po jednym grosiku. Żeby nie było że tylko jeden szczęściarz siedzi przy stole. Ja lepię z tego małe pierożki. Do
tego koniecznie sos jogurtowo-śmietanowy ubity z cynamonem , cukrem pudrem i cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią .
Aha, jeżeli odgrzewane to tylko na maśle klarowanym Takie nic a uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Rybka , Twój pomarańczowy łosoś w tym roku zagości na moim stole . Dzięki
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 2427
- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Przepisy na dania wigilijne
-
- Pomocny Kuracjusz
- Posty: 75
- Na forum od: 13 gru 2019 06:11
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Przepisy na dania wigilijne
Przy śledziowym przysmaku pracy niewiele, a efekt spektakularny, zatem bardzo polecam.
Składniki:
ok. 400g filetów śledziowych – solonych
ok. 150-200g marynowanych grzybów (podgrzybki lub mieszane leśne albo pieczarki – słoik 200-250ml)
8-10 korniszonów lub 2 duże ogórki konserwowe
1 duża cebula (cukrowa, żółta lub czerwona)
duża łyżka musztardy sarepskiej/dijon/francuskiej lub innej ulubionej
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy (ok. 6-8 łyżek lub nieco więcej)
Wykonanie:
Solone płaty śledziowe włożyć do miski z zimną wodą na ok. godzinę lub dwie. W trakcie moczenia dwukrotnie wymienić wodę i próbować czy są przyjemnie słone, nie za bardzo ale i nie mdłe.
W przypadku śledzi z beczki trzeba je wyfiletować i moczyć całą noc. Jak filetować – znajdziesz na YT.
Prawdziwe matiasy holenderskie nie wymagają moczenia.
Wymoczone płaty odsączyć z wody przy pomocy papierowego ręcznika.
Ułożyć na desce do krojenia i od strony przeciwnej niż była skóra posmarować każdy płat cienką warstwą musztardy i posypać świeżo zmielonym pieprzem
Filety złożyć na pół musztardą do środka i odstawić na 10- 15 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem na sicie.
Tak samo pokroić grzyby oraz ogórki. Wymieszać razem z cebulą.
Śledzie pociąć na centymetrowe paski, na jeden kęs.
Układać w słoiku 0,75 lub litrowym naprzemiennie: warstwa śledzi, trochę mieszanki cebulowej, 1 łyżka oleju, warstwa śledzi, mieszanka, olej itd.
Na końcu zalać wszystko cienką warstwą oleju i delikatnie obracać słoik na boki, by olej wlał się w warstwy.
Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na 2-3 dni.
Re: Przepisy na dania wigilijne
W tygodniu zabiorę się za śledziki dla partnera bo ja za tą rybą akurat nie przepadam. No może marynowane i w oleju.
Marna że mnie kucharka dlatego dziękuję za każdą inspirację.