Nalewki, wina,drinki własnej roboty
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24964
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- gorkaa
- Przyjaciel forum
- Posty: 3444
- Na forum od: 23 lip 2010 10:57
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- Sloneczko
- Przyjaciel forum
- Posty: 24964
- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- gorkaa
- Przyjaciel forum
- Posty: 3444
- Na forum od: 23 lip 2010 10:57
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20127
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
0,5 kg dojrzałych czarnych porzeczek
0,75 białej wódki 50%
0,5l syropu cukrowego przygotowanego z 0,5kg cukru
Owoce przebrać,umyć,osuszyć i zamrozić.Zamrożone wsypać do słoja i zalać wódką.Szczelnie zakręcić słój
i zostawić w ciepłym nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni.Po tym czasie wymieszać z ciepłym syropem cukrowym,odstawić na tydzień w ciemne miejsce.Przefiltrować i rozlać do butelek.Najlepsza po 2-3 miesiącach.
Pijąc tą nalewkę czułam zapach porzeczek,jakby dopiero były zerwane z krzaka
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
1kg dojrzałego agrestu,
0,5kg cukru,
ok 5cm korzeń imbiru,
1 litr wódki 40%
Umyć agrest,drobno posiekać (zmiażdżyć) i włożyć do słoja.Następnie dodać pozostałe składniki,wymieszać,
odstawić na 2 tygodnie w cieple i nasłonecznione miejsce.Przefiltrować, zlać do butelek i odstawić w ciemne,chłodniejsze miejsce na 6 miesięcy.
Ten przepis jest od mojego znajomego,nalewka wzmacnia organizm,czułam to po degustacji
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
Wypróbowany na spotkaniu w Nałęczowie , po drugim daje kopa POLECAMstada-52 pisze:Proponuję kieliszeczek na zdrowotność: Wściekły Pies
-20 ml gęstego soku malinowego,
-30 ml wódki,
-ok.6 kropli Tabasco
pijemy jednym haustem!
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
- Zbigniew- I
- Super Kuracjusz
- Posty: 1176
- Na forum od: 20 sie 2013 12:53
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 11
Re: Nalewki, wina,drinki własnej roboty
Nalewka kawowa
Składniki:
- 4 puszki (0.35 l) mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 1/2 l spirytusu,
- 4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 4 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
1. Mleko wlać do garnka.
2. Wsypać cukier podłączyć na mały ogień.
3. Po 15 minutach dodać kawę i kakao.
4. Zagotować.
5. Po ostudzeniu wlać spirytus. Trudno się od tego oderwać...
Jak podawać?
Najlepiej w miłym towarzystwie w zaciszu domowego ogniska przy kominku...
Czas przygotowania:
Dość często mieszać zwłaszcza pod koniec gotowania.
NALEWKA-LIKIER KOKOSOWY
Składniki
0,5 l wódki,
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
1 puszka mleczka kokosowego,
1 cukier wanilinowy
20 dag wiórek kokosowych.
Sposób przygotowania
NALEWKA-LIKIER KOKOSOWY
Wiórka kokosowe wsypujemy najlepiej do jakiegoś słoja i zalewamy wódką. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 4 dni. Po tym czasie odcedzamy i wyciskamy wiórki. Mleko słodzone, niesłodzone i mleczko kokosowe miksujemy przelewamy do garnka i delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy. Teraz musimy przecedzić przez gęste sitko lub gazę. I sam płyn kokosowy wlewamy do butelki.
Czasem można trafić tak, że nalewając kokosową do połowy kieliszka, a następnie kawową po ściance kieliszka one się rozdzielają w pionie i po jednej stronie jest biała, a po drugiej brązowa jak Szeridan, ale to trudno tak trafić, chodzi o ciężar właściwy.